Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szíria készen áll a háborúra Izraellel

MTI
2006.10.07. 20:04
A szíriai elnök szavai szerint hazája felkészült egy Izraellel megvívandó háborúra. Az arab ország minden pillanatban számol egy izraeli támadással - jelentette ki Bassár el-Aszad a kuvaiti al-Anba címú lapnak, amelyet az Ynet izraeli internetes portál idézett szombaton. "A Libanon elleni (izraeli) agresszió idején a lakosság részéről erőteljes nyomás volt érezhető annak érdekében, hogy mi is vegyük fel a harcot Izraellel, és szabadítsuk fel a Golán-fennsíkot" - fogalmazott Aszad. Szíria azzal számol, hogy Izrael bármelyik pillanatban támadást indíthat ellene.

"Tudjuk, hogy Izrael katonailag erős, és élvezi az Egyesült Államok támogatását" - tette hozzá az elnök, aki szerint Ariel Saron hatalomra jutása (2001) óta Izrael lemondott a békefolyamatról. Ebben pedig Washington is megerősítette a zsidó államot. "Emiatt a mi álláspontunk az, hogy nem lehetséges a béke, és alkalmasint háború lesz, amelyre Szíriának megfelelő módon föl kell készülnie" - hangoztatta Aszad.

A Békét most! izraeli mozgalom szerint a szíriai elnök szavai újabb bizonyítékát adják annak a veszélynek, amely a közeljövőben leselkedik Izraelre. Ezért a kormánynak kötelessége, hogy haladéktalanul tárgyalásokat kezdjen Szíriával, ellenkező esetben Irán kezére játszik. (Irán elnöke tavaly nyári megválasztása óta több ízben sürgette Izrael "eltörlését a világ térképéről".)