Géza
-11 °C
-4 °C

Weboldalakat tiltottak be az elnökválasztás előtt álló Tádzsikisztánban

MTI
2006.10.07. 21:00
Betiltottak egy sor honlapot az elnökválasztások előtt álló Tádzsikisztánban szombaton azzal a váddal, hogy veszélyt jelentenek az állambiztonságra. Az információáramlást ellenőrző tádzsik hatóság felszólította a közép-ázsiai ország internet-szolgáltatóit, hogy tegyék lehetetlenné azon honlapok elérését Tádzsikisztánból, amelyek "célja az állami politika aláásása", a vallási vagy etnikai gyűlöletkeltés.

A hivatal nem nevezte meg, hogy pontosan melyik honlapokra gondol, és azt sem tudni, hány portált érint a rendelkezés. Hírügynökségi tudósítók szerint megszűnt a hozzáférés olyan portálokhoz, mint a ferghana.ru és a centralasia.ru, amelyek bírálták Emomali Rahmonov elnök politikáját.

Nyugati megfigyelők eddig egyetlen tádzsikisztáni választást sem minősítettek tisztának és szabadnak. Rahmonov 1992 óta áll az ország élén, és miután az ellenzék bejelentette, hogy bojkottálja az egy hónap múlva esedékes választást, várhatóan ismét ő fog nyerni. A hétmilliós tádzsik lakosságból hárommillió embernek van internet-hozzáférése. A nyomtatott sajtóban nem képviseltetik magukat ellenzéki újságírók, és legtöbbjük az interneten jelenteti meg írásait.