Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Orosz szakértők szerint nem lesz észak-koreai nukleáris kísérletet idén

MTI
2006.10.08. 08:40

Észak-Korea nem hajt végre az év vége előtt nukleáris kísérletet, hogy időt hagyjon az Egyesült Államoknak az ellene hozott pénzügyi szankciók feloldására - írta a Sunday Telegraph című brit konzervatív lap, phenjani orosz katonai szakértőkre hivatkozva.

A szakértők szerint egy olyan típusú atombomba, mint amilyent Észak-Korea a beígért kísérletben felhasználna, akár 200 ezer halálos áldozatot is követelhet, ha egy olyan nagyvárosra dobnák le, mint Szöul vagy Tokió.

Ereje azonos azzal az atombombával, amit az amerikaiak a második világháború idején Nagaszakira dobtak. A négy tonnás bomba azonban túlságosan nagy ahhoz, hogy elbírják az Észak-Korea által jelenleg kifejlesztett rakéták - állították a közelebbről nem azonosított szakértők a brit vasárnapi lapnak. Egyikük annak a véleményének adott hangot, hogy ha az amerikaiak nem kezdenek párbeszédet Phenjannal és nem oldják fel a szankciókat, Kim Dzsong Il észak-koreai vezető parancsot adhat a kísérlet végrehajtására.

Washington 2005 szeptemberében rendelte el a pénzügyi tranzakciók tilalmát olyan észak-koreai cégekkel, amelyeket a nukleáris program finanszírozására szánt pénzek tisztára mosásával vádoltak. Phenjan a szankciók feloldásától teszi függővé visszatérését a hatoldalú, a két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország részvételével folyó pekingi tárgyalásokhoz, amelyeket tavaly november óta bojkottál.