József, Bánk
-7 °C
0 °C

Pakisztáni tagadja, hogy köze lett volna az észak-koreai robbantáshoz

MTI
2006.10.12. 00:19
Védelmébe vette Pervez Musarraf pakisztáni elnök szerdán országát azokkal a gyanúsításokkal szemben, hogy egy pakisztáni atomtudós által titokban külföldre juttatott atomtitkok és nukleáris berendezések segítséget nyújtottak volna Észak-Koreának kísérleti atomrobbantása elvégzéséhez.

Musarraf egy iszlámábádi sajtóreggelit követően hangsúlyozta: Észak-Korea plutóniumalapú atombombát használt a kísérleti robbantáshoz; Pakisztán ilyennel viszont nem rendelkezik, Iszlámábád az uránra alapozva alkotta meg saját atomfegyverét. "Ez választ kell hogy adjon az önök kérdésére" - tette hozzá a tábornok-elnök az őt a gyanúról kérdező újságíróknak.

A pakisztáni atombomba atyjának tekintett tudós, Abdul Kadír Hán 2004 februárjában bevallotta, hogy a törvényeket megsértve - a pakisztáni kormány és hadsereg tudta nélkül - külföldön értékesített atomtechnológiát. Vásárlói között volt Irán, Észak-Korea és Líbia. A hazájában sokak által máig nemzeti hősként tisztelt tudóst házi őrizetbe helyezték, mindazonáltal mentesült a súlyosabb büntetés alól.

A pakisztáni kormány hallani sem akar arról, hogy amerikai nyomozók kihallgassák a tudóst, arra hivatkozva, hogy az iszlámábádi kormány már minden szükséges információt megosztott (Washingtonnal) az ügyben. Az Egyesült Államok bizonyosra veszi, hogy sikerült felszámolni az atomtechnológia Hán által működtetett feketepiacát, szeretné azonban megismerni a tudós más kérdésekre adandó válaszait.

Musarraf tavaly augusztusban egy interjúban elismerte, hogy Abdul Kadír Hán urándúsításhoz használt centrifugákat bocsátott Észak-Korea rendelkezésére, mindazonáltal azt állította, hogy e berendezések nem alkalmasak atomfegyver előállítására.

Észak-Korea hétfőn jelentette be, hogy sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre.