Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Portugáliában is tüntetnek a kormány tervezett reformjai ellen

MTI
2006.10.13. 00:19
Kapcsolódó cikkek (1)
Több tízezer ember vonult végig csütörtökön Portugália fővárosán, a kormány tervezett társadalmi és gazdasági reformjai ellen tiltakozva. A tüntetők - rendőrségi becslés szerint mintegy 40 ezer fő - a szakszervezet vörös zászlait lobogtatva vonultak végig Lisszabon belvárosán a parlament épülete elé.

A megmozdulást szervező szakszervezet közölte, a kormány reformjai céltalanok, és csak rontják a dolgozók megélhetési esélyeit. Portugália gazdasági növekedése immár öt éve folyamatosan elmarad az Európai Unió többi országáétól. A José Socrates vezette baloldali portugál kormány ezért a modernizáció szükségességét hangoztatja. A kormányfő leszögezte, a tiltakozás sem tántoríthatja vissza a reformpolitikától.

A kabinet befagyasztotta az előléptetéseket a közigazgatásban, s fokozatosan megszünteti az egészségügyi- és nyugdíjkedvezményeket. Megemelte az adókat, s ügyelt arra, hogy a közszférában dolgozók bére ne emelkedjen gyorsabban a pénzromlás üteménél. A pedagógusok és a közigazgatásban dolgozók a kormány intézkedései elleni tiltakozásul kétnapos sztrájkot terveznek a következő hetekben Portugáliában.