Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Új határozattervezet a BT előtt Észak-Korea ügyében

MTI
2006.10.13. 07:50

Új határozattervezet került péntekre virradóra az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Észak-Korea ügyében. Az amerikai tervezésű határozat-javaslat csupán nem katonai jellegű szankciókat irányoz elő válaszul a bejelentett észak-koreai atomkísérletre. Amennyiben Phenjan újabb kísérleteket hajtana végre és mégis az ENSZ-charta 7. fejezetének a katonai szankciók életbe léptetéséről rendelkező cikkelyének alkalmazására kerülne sor Észak-Koreával szemben, ahhoz újabb határozatot kell hoznia a testületnek. Ehhez a megszorításhoz Kína ragaszkodott a BT állandó tagjai közül.

Nem szerepel benne a valamennyi fegyverre vonatkozó Észak-Koreával szembeni embargó sem, csupán a nehézfegyver-eladást tiltja meg, ugyanakkor fenntartja azt a vitákat kiváltó rendelkezést, mely jogot ad minden nemzetnek ellenőrizni az Észak-Koreába tartó, vagy onnan induló teherhajókat, ha nem hagyományos fegyverzetek szállítása vagy eladása a gyanú.

A tervezet felszólítja Észak-Koreát, hogy teljesítse 2005 szeptemberi ígéretét, amelyben beleegyezett abba, hogy feladja nukleáris programját gazdasági segélyekért és biztonsági garanciákért cserébe, továbbá, hogy térjen vissza az általa tavaly november óta bojkottált hatoldalú pekingi tárgyalásokhoz.