Emőke
-4 °C
9 °C

Egy amerikai lobbicégtől vár segítséget Szerbia

MTI
2006.10.13. 09:59

A belgrádi kormány a legjelentősebbnek tartott amerikai lobbicéget fogadta fel, hogy a Koszovó státusáról zajló egyezkedés véghajrájában képviselje az érdekeit Washingtonban - jelentette a Nedeljni Telegraf című belgrádi hetilap legfrissebb száma.

Milan Parivodic, a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere a múlt héten írta alá a megállapodást a Barbour, Griffith and Rodgers PR-vállalattal, amely havi 60 ezer dollárt kap a szerb érdekek védelméért. A Haley Barbour jelenlegi mississippi kormányzó által 1991-ben alapított céget a tekintélyes Fortune magazin 2001-ben már a legbefolyásosabb amerikai lobbivállalatnak nevezte. Munkatársai jelentős szerepet vállaltak George Bush elnök sikeres kampányaiban, s ennek megfelelő kapcsolatrendszerrel rendelkeznek Washingtonban. A cég politikai és médiakampányokat szervez, reklámtevékenységet folytat, külpolitikaitrend-elemzést és közvélemény-kutatásokat végez megbízóinak.

A Barbour,Griffith and Rodgers tekintélyt parancsoló ügyféllistával rendelkezik. Internetes honlapjának tanúsága szerint kliensei között van az indiai, a katari és a tajvani kormány, a Pfizer és a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriás, a Louis Vuitton, az IBM, a Deloitte, s még számos multinacionális cég, párt, vagy éppen oktatási intézmény, mint a Floridai Egyetem.