Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Többpárti megoldást sürget a cseh államfő a kormányválságra

MTI
2006.10.13. 16:19

Václav Klaus cseh államfő szerint csak többpárti megállapodással lehet megoldani a jelenlegi belpolitikai patthelyzetet, s ezért felszólította a parlamenti pártokat: haladéktalanul egyezzenek meg arról, képesek-e valamiféle kormányt alakítani, ellenkező esetben pedig az előre hozott választásról.

"Az egyetlen képviselővel való üzletet nem vagyok hajlandó elismerni. A 101-es többség (a baloldalnak és a jobboldalnak egyaránt száz-száz képviselője van a 200 tagú parlamentben - a szerk.) nem kiút a jelenlegi helyzetből" - jelentette ki Klaus.

Jirí Paroubek, volt szociáldemokrata miniszterelnök azt hangoztatja, hogy a 200 tagú képviselőházban megvan a 101 támogatója, s ezért mint a választáson második helyen végzett párt elnöke magának követeli a második körben a kormányalakítás jogát. Jan Kasal, a kereszténydemokraták ügyvezető elnöke újságíróknak elmondta: pártja minél korábbi időpontra előre hozott képviselőházi választással, vagy egy széles körű koalíciós kormánnyal - amelyben a kommunistákon kívül minden parlamenti párt helyet kapna - látja megoldhatónak a jelenlegi patthelyzetet.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft