Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Törökország szankciókkal fenyegeti Franciaországot

MTI
2006.10.13. 20:39

Törökország megtorló intézkedéseket mérlegel Franciaország ellen, mivel annak parlamentje bűncselekménnyé nyilvánította az oszmán birodalomban az I. világháború idején történt örmény népirtás tagadását. A szankciók tervét Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök jelentette be pénteken. Törökország évi 10 milliárd dolláros árucserét bonyolít le Franciaországgal, ami a francia külkereskedelem 1,5 százaléka.

Török fogyasztói csoportok és egyes szakszervezetek a francia termékek bojkottjára szólítottak fel a héten. A bojkott pénteken a Total olajtársaság termékeivel kezdődött.

Fölemelte hangját a francia törvény ellen Orhan Pamuk török író is, akinek előző nap ítélték oda az idei irodalmi Nobel-díjat. Az NTV török tv-csatornának New Yorkból nyilatkozó Pamuk szerint a jogszabály ellentétes a francia liberalizmus és kritikai gondolkodás hagyományaival, amelyből annak idején ő is sokszor merítkezett.

Pamuk ellen idén eljárás indult Törökországban, amiért szembehelyezkedett az örmény népirtást makacsul tagadó hivatalos török állásponttal.