Auguszta
-3 °C
2 °C

Rendőri védelmet kértek az orosz jegybankalelnök gyilkosai

MTI
2006.10.16. 13:25

Az orosz rendőrség őrizetbe vett három ukránt, akit Andrej Kozlov orosz jegybankalelnök egy hónappal ezelőtti meggyilkolásával gyanúsít, s egyben szűkítette azok körét, akik megrendelhették a bérgyilkosságot - jelentette egy moszkvai lap hétfőn.

A független Kommerszant szerint a feltételezett ukrán elkövetők önként jelentkeztek az orosz rendőrségen, védelmet kérve együttműködésük fejében, miután a közvetítő, aki a megrendelő nevében felfogadta őket, fizetség helyett meg akarta öletni őket.

A nyomozók verziója szerint az egyik ukrán lőtte agyon a jegybankalelnököt, s egyben tartotta kapcsolatot a közvetítővel, míg a másik Kozlov sofőrjével végzett, a harmadik pedig a menekülés útját fedezte. Előzőleg mindhárman részt vettek Kozlov nyomon követésében a szeptember 13-i gyilkosságot megelőző két hónap folyamán.

Vallomásaik alapján a rendőrség azoknak a bankoknak a körében keresi a megrendelőt, amelyek ebben a két hónapban kerültek konfliktusba Kozlovval. A fiatal bankalelnök a pénzmosó pénzintézeteket üldöző és működési engedélyüket megvonó részleget vezette a jegybankban - írta a Kommerszant.