Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Lelőtték a Szaddám-per ügyészének testvérét

MTI
2006.10.16. 18:13
Lelőtték a Szaddám Huszein volt iraki elnök elleni második per vezető ügyészének fivérét hétfőn Bagdadban - közölte egy iraki kormányzati illetékes.

Imád al-Farúnt otthonában, felesége szeme láttára lőtték agyon ismeretlen fegyveresek - közölte a forrás, a perrel kapcsolatos összeférhetetlenségi ügyekben illetékes bizottság vezetője. Mint elmondta, az áldozat a helyszínen életét vesztette. Rendőrségi források egyelőre nem erősítették meg az értesülést.

Az áldozat testvére, Mukisz al-Farún a volt iraki diktátor elleni második, emberiesség elleni bűncselekmények és több ezer iraki kurd meggyilkolása címén indult per főügyésze. Maga Imad al-Farún a száműzetésből hazatért és az Egyesült Államok pártfogoltjaként egy ideig magas belpolitikai tisztséget betöltő Ahmed Csalabi jogi tanácsadója volt.

A gyilkosság tovább szaporítja a Szaddám Huszein - és több vádlott-társa - elleni perek körüli incidenseket. A volt iraki diktátor ellen két per folyik egyidejűleg. Az első bírósági eljárásban közreműködő védőügyvédek közül hármat meggyilkoltak, az először kijelölt tárgyalásvezető bíró pedig összeférhetetlenségi vádak miatt lemondott. A második per első főbíráját az államfő, Núri al-Máliki mentette fel.