Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Ultimátumot adtak az olasz újságíró fogva tartói

MTI/AFP
2006.10.18. 06:21

Az Afganisztánban elrabolt olasz újságíró fogva tartói azt követelik, hogy Olaszország szolgáltassa ki nekik az iszlámról keresztény hitre áttért, menekültstátust kapott afgán férfit cserébe az újságíró életéért - közölte a válságövezetekre szakosodott PeaceReporter olasz internetes napilap kedden.

Gabriele Torsellót és afgán tolmácsát múlt héten rabolta el öt fegyveres Afganisztán déli részén. A túszejtők hétfőn ismét kapcsolatba léptek az Emergency olasz segélyszervezet által Laskargáh városban működtetett kórház biztonsági főnökével, és közölték vele, hogy négy napot adnak követelésük teljesítésére.

A 41 éves Abdul Rahmán felekezeti üldöztetés jogcímén idén márciusban kapott menekültstátust Olaszországban. Hazájában perbe fogtak, és halálbüntetés fenyegette, mert áttért az iszlámról a kereszténységre.

Massimo D,Alema olasz külügyminiszter hétfőn közölte, hogy Olaszország "aktiválta minden kapcsolatát", hogy megpróbálja elérni Gabriele Torsello szabadon bocsátását.

A 36 éves Gabriele Torsello hivatalosan Londonban lakik, egy gyermek édesapja, és felvette az iszlám vallást. Szabadúszó újságíróként több ország tömegtájékoztatási eszközének dolgozik. Az utóbbi tíz évben a világ több válságövezetében dolgozott, így Kasmírban, Albániában, Líbiában és - már egy éve - Afganisztánban. Laskargáh városból, Hilmend tartomány székhelyéről éppen Kandahárba utazott, amikor olasz sajtóértesülések szerint tálibok elrabolták.

Másfél héttel ezelőtt Afganisztán kevésbé veszélyes, északi részén gyilkoltak meg két német újságírót ismeretlen merénylők. A Deutsche Welle német rádióállomás két munkatársa Baglán tartományból Bámiján tartományba utazott, amikor megtámadták és agyonlőtték őket.