Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Csaknem 200 tüntetőt öltek meg Etiópiában tavaly

MTI
2006.10.18. 21:23

Csaknem kétszáz civilt mészároltak le az etióp biztonsági erők két tavalyi tüntetés során - állította szerdán egy bíró, aki az események kivizsgálására létrehozott kormányzati bizottság alelnöke volt. A bizottság jelentése a 2005 júniusában és novemberében tartott, a választási eredmények miatti tüntetésekkel szembeni hatósági fellépésről készült. A testület tagjai fél év alatt mintegy hatszáz embert hallgattak meg, köztük Melesz Zenavi elnököt is, akinek pártja a hivatalos eredmények szerint a voksok hatvan százalékát szerezte meg a választáson.

A dokumentum szerint legalább 193 fegyvertelen tüntetőt, köztük negyven fiatalkorút lőttek le, vertek agyon vagy fojtottak meg a karhatalmi szervek tagjai a két megmozdulás leverésekor. A két legfiatalabb áldozat mindössze 14 éves volt. A rendőrök közül hatan vesztették életüket és legalább 763 ember megsérült. A hatóságok ezzel szemben azt állítják, hogy a tavaly júniusi megmozduláson 26-an haltak meg, míg a második tüntetés feloszlatása 35 civil és hét rendőr életét követelte. A kormány álláspontja szerint a megmozdulások résztvevői a hivatalban lévő kormány megdöntésére törtek.

A telefonon nyilatkozó bíró elmondása szerint miután megállapításaik ismertté váltak a kormánypárt előtt, megpróbálták rávenni őket, hogy változtassák meg a jelentés tartalmát, és a dokumentum nem kerülhetett a parlament elé. A bíró az őt és családját ért halálos fenyegetések elől a múlt hónapban egy európai országba menekült, és ott politikai menedékjogot kért.

Ana Gomes, az Európai Unió etiópiai választási megfigyelő missziójának vezetője úgy reagált a jelentésre: az "leleplezi a hazugságot", hogy az etióp kormány a demokrácia felé halad