Ágnes
-1 °C
2 °C

Szabadlábra került Amerikában egy náci háborús bűnős

MTI
2006.10.18. 21:35

Az amerikai szövetségi hatóságok szabadlábra helyeztek a hét elején egy 81 éves nyugdíjas szerszámkészítőt, miután nem találtak olyan országot, amely a volt náci háborús bűnöst befogadta volna. A cincinnati fellebbviteli bíróság januárban jóváhagyta a Johann Leprich amerikai állampolgárságtól való megfosztására vonatkozó korábbi bírósági döntést.

Szeptember 18-án Leprich ügyvédje kérte a Michigan állambeli Grand Rapids-i járásbíróságot, engedjék szabadon Leprichet. Az ügyvéd egy 2001. évi legfelsőbb bírósági döntésre hivatkozott, amely elrendelte azok szabadon bocsátását, akiket az állampolgárságtól való megfosztásuk után fél évvel nem utasítottak ki az országból.

Az igazságügyi minisztérium a Detroit Free Press című lap értesülései szerint közölte: hétfőn szabadon engedték Leprichet, miután Románia, Magyarország és Németország elutasította a befogadását. Leprich 2003-ban került börtönbe, miután megtalálták családjának a Detroittól mintegy 32 kilométerre fekvő Clinton Township nevű településen lévő házában lévő rejtekhelyen.

Leprich német kisebbségi családban született a romániai Petelében (Petelea, régi nevén Birk) 1925-ben. 1943-44-ben az ausztriai Mauthausenben fegyveres őr volt a náci rendszer elitalakulatának számított Waffen SS szolgálatában. 1952-ben az Egyesült Államokba vándorolt ki, és 1958-ban megkapta az amerikai állampolgárságot, de 1986-ban megvonták azt tőle, mert egy bírósági eljárás során fény derült háborús múltjára.

A mauthauseni koncentrációs táborban mintegy 119 ezer embert gyilkoltak meg, közöttük politikai foglyokat, spanyol polgárháborús veteránokat, szovjet, holland, cseh hadifoglyokat és zsidókat.