Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Knai követek szeretnék lebeszélni Phenjant az újabb atomrobbantásról

MTI
2006.10.18. 21:42

Két kínai követ ment szerdán Észak-Koreába, hogy lebeszélje Phenjant egy második kísérleti atomrobbantásról. Jang Szung Min, a dél-koreai parlament egy volt képviselője állította ezt szerdán egy szöuli nyilatkozatában, pekingi diplomáciai forrásokra hivatkozva. Tang Csia-hszüan (Tang Jiaxuan) államtanácsos és Vu Ta-vej (Wu Dawei) külügyminiszter-helyettes, nukleáris ügyekben illetékes kínai főtárgyaló szerdán reggel elutazott Kínából, és nagyon valószínű, hogy Phenjanba mentek - mondta Szöulban a volt honatya.

Az észak-koreai külügyminisztérium nem zárta ki, hogy Phenjan újabb kísérleti atomrobbantást hajt végre. Ni Gun, a minisztérium amerikai ügyekkel foglalkozó hivatalának vezérigazgatója úgy fogalmazott az ABC-nek adott phenjani nyilatkozatában, amelyet szerdán sugárzott az amerikai televízióállomás, hogy ha lenne is egy második nukleáris kísérlet, az amerikaiaknak akkor sem lenne okuk aggodalomra miatta.

Manmohan Szingh indiai miniszterelnök elítélte szerdán az október 9-én végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantást. Ez az észak-koreai lépés "felborította az erőegyensúlyt Ázsiában, s az ügy negatív következményei túlmutatnak a térségen" - mondta egy katonai parancsnoki értekezleten Újdelhiben.