Benedek
-5 °C
5 °C

Gyalogos átkelők nyílnak Ausztria és Magyarország között

MTI
2006.10.18. 21:44

sztrák külügyminiszter szerint Magyarország és Ausztria újabb lépést tett egymás felé azzal, hogy idegenforgalmi határátkelők megnyitásáról állapodtak meg egymással.

Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter szerdán az MTI bécsi irodájához is eljuttatott állásfoglalásában tájékoztatást adott arról, hogy az osztrák kormány a nap folyamán jóváhagyta a két ország közötti megállapodást olyan határátkelők megnyitásáról, amelyeket gyalogosok, kerékpárosok és lovasok vehetnek igénybe érvényes úti okmányokkal.

A miniszter asszony szerint szimbolikus jelentősége van a megállapodás szerdai jóváhagyásának, mert 50 évvel ezelőtt magyarok tízezrei (több mint 180 ezer magyar) menekült az orosz harckocsik elől osztrák területre, 1989-ben pedig a két ország közötti határon nyitották az első rést a vasfüggönyön. Kiemelte, hogy idegenforgalmi határátkelő nyílik például Sankt Margarethen/Fertőrákosnál, ahol 1989-ben a Páneurópai Pikniket tartották, amely a startjelet jelentette a vasfüggöny lebontásához. Úgy fogalmazott, hogy a kontinensen élők számára az ilyen konkrét könnyítések teszik érzékelhetővé a mindennapokban a békét szolgáló európai projekteket.

Egyelőre 6 határátkelőt nyitnak kijelölt turista- és kerékpárutak meghatározásával Sankt Margarethen kívül Schattendorfnál (Somfalva), Neckenmarktnál (Sopronnyék), Deutsch Schützennél (Németlövő), Inzenhofnál (Borosgödör), és Mogensdorfnál (Nagyfalva). A tapasztalatok értékelése után további idegenforgalmi határátkelők megnyitása is lehetséges.