Emőke
-4 °C
9 °C

Alacsony részvétel a csehországi választáson

MTI
2006.10.21. 16:59

A vártnál alacsonyabb volt a részvétel a hét végi helyhatósági és részleges szenátusi választáson Csehországban. A Csehországban már hagyományosan kétnapos voksolás szombaton délután kettőkor fejeződött be.

Az egyelőre nem végleges adatok szerint a helyhatósági választáson az arra jogosultak mintegy 40 százaléka, míg a szenátusi választáson mintegy 35 százaléka járult az urnákhoz. A választás előtti felmérések valamivel magasabb részvételt jósoltak.

Míg az önkormányzati voksolás eredménye csak vasárnap a reggeli órákban várható, a részleges szenátusi választás eredménye valószínűleg már szombaton az esti órákban ismertté válik.

A parlamenti felsőháznak 81 tagja van, s a hatályos szabályok szerint kétévente megújul a testület egyharmada, tehát 27 mandátum. Az első körben az szerez szenátori mandátumot, aki megkapja a leadott szavazatok több mint ötven százalékát. Erre mindig legfeljebb egy-két példa volt. A mandátumok sorsa általában a második fordulóban dől el, amelybe két, az első körben legtöbb szavazatot szerzett jelölt jut be.