Bernadett
0 °C
4 °C

Halott a palesztin biztonsági erők és a Hamász összecsapásában

MTI
2006.10.22. 08:24
A Mahmúd Abbászhoz hű palesztin biztonsági erők egyik tagja életét vesztette a Hamász fegyvereseivel vívott összecsapásban szombat este a Gázai övezetben - közölték kórházi források.

A kormányon lévő Hamász emberei az övezet középső részén lévő Bureidzsnél keveredtek tűzharcba a rendfenntartókkal, akiknek két gépkocsija felgyulladt.

Az incidensre egy nappal azt követően került sor, hogy ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak Gázában Iszmáil Haníje palesztin kormányfő gépkocsikonvojának egyik autójára. Senki sem sérült meg a támadásban, a miniszterelnököt szállító gépkocsit egyáltalán nem is érték lövések. A támadás előtt néhány perccel fejezte be Haníje egy mecsetben mondott beszédét, amelyben fogadkozott, hogy meg fogja hiúsítani Abbász elnök, Fatah-vezető minden próbálkozását, amely a Hamász kormányának megbuktatására irányul. Arról beszélt, hogy a Hamász visszautasítja az előre hozott választások Abbász által felvetett gondolatát, éppúgy, mint egy ideiglenes, szakértői kormány elnök általi kinevezését.

Abbász többször is jelezte a közelmúltban: menesztheti a (megválasztott) Hamász-kormányt, és népszavazással erősíttetheti meg intézkedését. Szavai szerint azért kényszerülhet ilyen lépésre, mert nem sikerült megegyeznie a Hamásszal egy nemzeti egységkormány létrehozásáról. A radikális szervezet kormányon maradása Abbász szerint csapás a palesztin területekre, mert a nyugati országok addig nem újítják fel a palesztinok segélyezését, amíg az Izrael elismerését és az erőszak elvetését megtagadó radikális szervezet van kormányon. A nyugati segélyek nélkül a palesztin hivatali apparátus nagyrészt működésképtelen.

A Hamász és a Fatah hatalmi harca a két szervezet fegyveres osztagainak tűzharcaiban is megnyilvánul az utóbbi hónapokban. Eddig mintegy harminc ember vesztette életét a Hamász és a Fatah fegyveresei közti villongásokban.