Klaudia
-3 °C
3 °C

Kim Dzsongil atommentesíteni kívánja a Koreai-félszigetet

MTI
2006.10.22. 08:24
Kim Dzsongil észak-koreai vezető egy kínai küldöttnek kijelentette, hogy apja utasításának megfelelően atommentesíteni kívánja a Koreai-félszigetet - számolt be róla vasárnap a Kyodo japán hírügynökség.

A hírszolgálati iroda értesülése szerint Kim ezt Tang Csia-hszüan (Tang Jiaxuan) államtanácsossal közölte, aki közvetítő szerepet játszik Phenjan és azok között az atomhatalmak között, amelyek arra akarják rávenni a külvilágtól hermetikusan elzárt országot, hogy hagyjon fel nukleáris programjával.

Kim hangsúlyozta, hogy szükségesnek tartja tiszteletben tartani apja, az 1994-ben elhunyt Kim Ir Szen politikai végakaratát, amelyet a néhai elnök 1992-ben fogalmazott meg az atommentesítésről.

Az már korábban is ismertté vált, hogy Kim a Phenjanba látogató kínai küldöttséggel közölte: országának a vezetése nem tervez újabb kísérleti atomrobbantást, és sajnálatát fejezte ki a múlt héten végrehajtott első nukleáris kísérlet miatt.

Kínai illetékesek reményüket fejezték ki, hogy Észak-Korea visszatér az atomprogramjáról a két Korea, Kína, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán részvételével folytatott tárgyalásokhoz, amelyeket Phenjan az Egyesült Államok által ellene bevezetett pénzügyi szankciók miatt tavaly november óta bojkottál. Bár Kim Tang előtt nem vállalt kötelezettséget azzal kapcsolatban, hogy Észak-Korea hajlandó a tárgyalások folytatására, de jelezte, hogy érdeklődéssel fogadna egy újabb amerikai javaslatot.