Piroska
-2 °C
5 °C

Japán az Észak-Koreába tartó hajók ellenőrzését mérlegeli

MTI
2006.10.22. 08:29
A japán kormány egy vasárnapi lapjelentés szerint tervbe vette, hogy ellenőrizni fogja a szigetország nyugati és déli partjai közelében elhaladó, Észak-Koreába tartó hajókat.

A Jomiuri Simbun egy kormánytervezet kivonatából idézve azt írta, Tokió azt fontolgatja, hogy megfigyelésre rombolókat telepít a Japán nyugati partjai és Dél-Korea között lévő Cusima-szorosba, valamint az Okinava szigetétől északnyugatra elterülő vizekre, s a levegőből is ellenőrizni fogja e két területet.

Az Észak-Korea által október 9-én végrehajtott kísérleti atomrobbantásra válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt szombaton egyhangúlag elfogadott 1718-as számú határozatában kimondta, hogy minden állam megállíthatja az Észak-Koreába tartó, vagy onnan induló szállítmányokat, hogy ellenőrizze, nem tartalmaznak-e tömegpusztító fegyvereket vagy ilyen fegyverek előállításához szükséges anyagokat. A kérdés szerepelt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter által ezen a héten a Távol-Keleten és Oroszországban folytatott tárgyalások napirendjén.

Az ellenőrzésben való japán részvétel mértéke részben az ország 1947-ben elfogadott, a katonaságra nézve korlátozásokat tartalmazó békealkotmányától függ.