Gerzson
-3 °C
3 °C

Senki sem szerzett mandátumot a cseh szenátusi választáson

MTI
2006.10.22. 10:06
Senki sem szerzett szenátori mandátumot a részleges szenátusi választás hét végi első fordulójában Csehországban.

A 81 tagú parlamenti felsőház egyharmada, tehát 27 szenátori mandátumért folytatott küzdelemben a szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága alapján a Polgári Demokratikus Párt (ODS) érte el a legjobb eredményt. Az egy hét múlva sorra kerülő második körben legalább 26 jelöltje száll ringbe. Ha az ODS-nek sikerülne 14 mandátumot szereznie, akkor összesen 41 szenátora lenne a felsőházban, ami már többséget jelent a testületben.

A Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) 12, a kereszténydemokratáknak hat, a kommunistáknak pedig három jelölje jutott a második fordulóba a kétnapos - pénteken és szombaton tartott - szavazás után. A két legerősebb cseh párt, a polgári demokraták és a szociáldemokraták párharcára a második fordulóban 11 esetben kerül sor.

Mirek Topolánek kormányfő, az ODS elnöke úgy nyilatkozott, pártja "józan optimizmussal" várja a szenátusi választás második fordulóját. Topolánek úgy vélte, hogy a választás eredménye lényegesen nem fogja befolyásolni az immár majdnem öt hónapja húzódó kormányalakítási tárgyalásokat.