Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Összetartás a sanghaji párttitkár eltávolítása után

MTI
2006.10.22. 10:06
Összetartásra szólította föl vasárnap Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök egy beszédében a kínai Kommunista Párt tagjait egy hónappal azután, hogy kipenderítette a szervezetből elődje, Csiang Cö-min (Jiang Zemin) korrupcióval vádolt egyik politikai szövetségesét.

"Ragaszkodnunk kell a párt egészére kiterjedő összetartás megőrzéséhez és erősítéséhez" - jelentette ki Hu Csin-tao a "hosszú menetelés" 70. évfordulója alkalmából rendezett pekingi ünnepségen. A kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) és a kínai kommunisták polgárháborújában a kommunista hadsereg 1934-ben kitört a nacionalisták bekerítéséből, és átvonult Sanhszi (Shanxi) tartomány északi részébe, ennek a 12500 kilométeres útnak a megtétele vonult be "hosszú menetelésként" a történelembe.

Hu és Csiang a rendezvényen először jelentek meg együtt a nyilvánosság előtt azóta, hogy Csen Liang-jü (Chen Liangyu) sanghaji párttitkárnak a kikötőváros társadalombiztosítási alapjaival való visszaélések miatt szeptember 24-én távoznia kellett a pártból. Csiang Cö-min erős politikai hátországgal bír Sanghajban.

Elemzők szerint Csiang úgy érzi, Hu elhomályosítja az ő sikereit és tompítja a befolyását azáltal, hogy igyekszik Kína fejlődésének a középpontját áthelyezni a virágzó keleti partról - így Sanghajról - az ország elmaradott belső területeire. A Hu elnök által a "harmonikus társadalomról" alkotott elmélet alaptétele a gazdag városlakók és a nyomorgó vidék között tátongó jövedelmi és életszínvonalbeli szakadék áthidalása.