Gusztáv
-4 °C
1 °C

Német hadihajóra lőttek véletlenül izraeli vadászgépek

MTI
2006.10.25. 19:45

Incidens történt két izraeli harci repülőgép és egy német hadihajó között Libanon partjai közelében - erősítette meg szerdán a német védelmi minisztérium. A Der Tagesspiegel német lap szerdai száma közölt erről először értesülést, lényegében azt erősítette meg a minisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy amíg az ügy kivizsgálása tart, nem áll módjában részleteket közölni. Így arra sem tért ki, mikor történt a dolog, és milyen következményekkel járt.

A Der Tagesspiegel értesülése szerint egy német védelmi minisztériumi illetékes azt mondta egy parlamenti bizottságnak, hogy két F-16-os izraeli katonai gép alacsonyan szállt el a német hajó fölött, s leadott eközben két lövést. Egyúttal infravörös sugarakat is kibocsátott, feltehetőleg azzal a céllal, hogy elhárítson egy esetleges rakétacsapást. Ebből a beszámolóból sem derül ki azonban, mikor történt az incidens, mi idézte elő, és milyen következménnyel járt a két lövés.

Egy izraeli katonai szóvivő csak annyit mondott érdeklődő tudósítóknak, hogy utánanéz a dolognak. Németország tíz nappal ezelőtt vette át a parancsnokságot afölött az ENSZ-küldetést teljesítő nemzetközi haditengerészeti erő fölött, amelynek feladata megakadályozni fegyverek csempészését Libanon partjai közelében, és segíteni a tűzszünet fenntartásában Izrael és a Hezbollah nevű radikális libanoni síita szervezet fegyveres erői között. Németország nyolc hajóval és ezer fős kiszolgáló személyzettel vesz részt a nemzetközi békeküldetésben.