Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Két év alatt 4000 rendőrt öltek meg Irakban

MTI
2006.10.26. 20:37

Huszonnyolc iraki rendőr életét vesztette és huszonöt társuk megsebesült csütörtökön lázadókkal lezajlott összetűzésben a Baakúbától délre fekvő Muradíjában - közölték rendőri és kórházi források.

A rendőrök gyakori támadások célpontjai a fővárostól 60 kilométerre északra fekvő Baakúba térségében és Irak-szerte is. Amerikai források szerint négyezer rendőrt öltek meg két év alatt a kormányellenes lázadók. Szerdán egy öngyilkos merénylő egy baakúbai rendőrőrs közelében robbantotta fel járművét, két rendőrt megölve és egy polgári személyt megsebesítve. Vasárnap 17 rendőrújoncot mészároltak le a térségben.

El-Anbár tartományban négy amerikai tengerészgyalogos és egy haditengerész halt meg szerdán harcokban - közölte másnap az amerikai haderő. Egyelőre nem tudni, hogy valamennyien ugyanabban az incidensben vesztették-e életüket. Ezzel októberben 96-ra emelkedett az amerikai haderő iraki vesztesége.

Az októberi veszteséglista elérte az egy évvel korábbi szintet, így már két éve az október hónap bizonyul a legvéresebbnek az amerikai hadsereg szempontjából. A halálesetek többsége Bagdadban és a szunnita többségű el-Anbár tartományban történt. 2003 óta 2802 amerikai katona halt meg Irakban a Pentagon adatain alapuló statisztika szerint.