Auguszta
-4 °C
2 °C

Letartóztatási parancsot adtak ki Pinochet ellen

MTI
2006.10.27. 19:10

Alejandro Solis chilei bíró letartóztatási parancsot adott ki pénteken Augusto Pinochet, az ország volt diktátora ellen. Harminchat ember elrablásában, egy emberölésben és 23 ember megkínzásában való bűnrészességért akarják felelősségre vonni a dél-amerikai ország egykor rettegett urát - közölték santiagói bírósági forrásból. E hírek szerint hétfőn házi őrizet alá helyezik az agg exdiktátort.

Ezek a bűncselekmények, amelyeket most számon kérnek Pinocheten, mind az úgynevezett "Villa Grimaldiban", a hírhedt pinocheti titkosrendőrség börtönében történtek. Emberek ezreit kínozta meg a rettegett titkosrendőrség, a Dina (Dirección Nacional de Inteligencia) ebben a börtönben a Pinochet vezetésével végrehajtott 1973-as puccs után. A most 91. évében járó volt vezető váltig tagadja, hogy neki bármi köze lett volna a titkosrendőrsége által végrehajtott kínzásokhoz és emberrablásokhoz, állítása szerint nem is volt tudomása ilyesmiről.

Pinochet már tavaly is házi őrizetben töltött hét hetet. Akkor három chilei baloldali személyiség eltűnésével és feltehető megölésével összefüggésben emeltek vádat ellene.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft