Auguszta
-4 °C
2 °C

Kudarcba fulladt a tamil lázadók és a Srí Lanka-i kormány béketárgyalása

MTI
2006.10.29. 22:11

Ismét kudarcba fulladt a tamil lázadók és a Srí Lanka-i kormány ezúttal Genfben megrendezett kétnapos béketárgyalása, még a következő tárgyalási forduló időpontjában sem tudtak megegyezni, közölte a felek közötti közvetítő norvég fejlesztési miniszter vasárnap este. Semmilyen megállapodás nem született a humanitárius kérdésekről, de még a következő tárgyalás időpontjáról sem. Csak azt erősítették, hogy betartják 2002-ben kötött tűzszüneti megállapodásukat, és ígéretet tettek arra, hogy nem indítanak katonai offenzívát a másik ellen, mondta Erik Solheim.

A norvég közvetítő legutóbb júniusban Oslóban szervezett tárgyalási fordulót. A tamil lázadók akkor szemtől szemben nem is voltak hajlandók leülni a colombói kormánydelegációval, mert szerintük az túl alacsony szinten képviseltette magát. Solheim akkori értékelése szerint a békefolyamat a legmélyebb válságba jutott a 2002-es tűzszüneti megállapodás óta. A harcok azóta is lankadatlan hevességgel folynak. A felek most először folytattak közvetlen megbeszélést a hivatalos béketárgyalások februári genfi fordulója óta, de ez is eredmény nélkül ért véget.

A tamil lázadószervezet 1983-ban indított fegyveres harcot azzal a céllal, hogy önálló tamil államot teremtsen Srí Lanka északkeleti részén. A polgárháborúban hozzávetőleg 65 ezer ember veszítette életét a 2002-es tűzszünet megkötéséig. Csak az idei év eleje óta mintegy 3000 ember halt meg erőszakos akciók során.