Mátyás
-6 °C
1 °C

Több mint tízezer lőfegyver hiányzik

MTI
2006.10.30. 06:35

Nyoma veszett az amerikai hadsereg által az iraki biztonsági erők felszerelésére vásárolt fegyverek közel huszonötöd részének, más harci eszközöket pedig alkatrészek vagy a műszaki-karbantartási leírások hiányában nem tudnak megjavítani, tárta fel egy amerikai kormányzati ellenőrzés.

Az illetékes amerikai főellenőr vizsgálatának vasárnap Washingtonban nyilvánosságra hozott eredményei szerint az amerikai védelmi minisztérium nem tud elszámolni 14 030 lőfegyverrel. Ez közel négy százaléka azoknak a félautomata pisztolyoknak, gépkarabélyoknak, géppuskáknak, gránátvetőknek és egyéb harci eszközöknek, amelyeket a tárca 2003 végétől kezdett szállítani Irakba. A hiányzó fegyverek túlnyomó többsége - 13 180 darab - félautomata pisztoly.

Az eltűnt fegyvereknek nem lesz könnyű nyomára bukkanni. A tárca illetékesei mindössze közel tízezer fegyver sorozatszámát jegyezték fel, azaz még a 3 százalékát sem vették lajstromba annak a 370 251 lőfegyvernek, amelyeket az irakiak támogatására az arab országba szállítottak - tűnt ki a dokumentumból.

A Pentagon 133 millió dollárt költött a fegyverek beszerzésére, amelyeket a bagdadi védelmi és belügyminisztérium alakulatainak kívánt átadni, hogy elősegítse az iraki közbiztonság megteremtését.

A jelentés szerint ma már nem deríthető ki, hogy a hiányzó fegyvereket valaha is kiosztották-e az iraki erőknek, amelyeknek egyéb gondok mellett a fegyverekhez szükséges alkatrészek és műszaki leírások, valamint a megfelelően kiképzett karbantartó személyzet hiányával is meg kell küzdeniük.