Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Zavargások a Kongói Demokratikus Köztársaságban

MTI
2006.10.30. 19:58
Egy valószínűleg ittas katona lelőtte egy helyi választási bizottság két tagját hétfőn a Kongói Demokratikus Köztársaságban, az incidens nyomán kitört zavargásokban 43 választási irodát gyújtottak fel - közölte az ENSZ egyik helyi szóvivője.

Az afrikai országban tart az elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában leadott szavazatok összeszámlálása. A rendbontásban résztvevők felgyújtottak 43 választási irodát, megsemmisítve az ott tárolt szavazatokat és szavazatszámlálási jegyzőkönyveket.

A támadás az északkeleti Fatakiban történt az ugandai határ közelében. Az ENSZ-szóvivő elmondása szerint a feldühödött helyiek meg akarták lincselni a lövöldöző katonát, akit letartóztattak, de a tömeg tovább tombolt, lángba borítva a választási irodákat, ahol a nyilvántartások alapján 25 ezer szavazópolgár járulhatott az urnákhoz.

Másutt az északi országrészben vasárnap halálos áldozatot is követelt egy állítólagos választási csalás miatti felháborodás. Az ENSZ-szóvivő úgy nyilatkozott, hogy ezektől az incidensektől eltekintve a szavazatszámlálás békésen zajlik. Az előrejelzések Joseph Kabila elnök győzelmét jósolják.