Klaudia
0 °C
12 °C

A kirgizek a reformokért tüntetnek

MTI
2006.11.02. 11:48

Az államelnök és a kormányfő lemondását követelő ellenzéki tömegtüntetés kezdődött csütörtökön a kirgiz fővárosban, miközben Kurmanbek Bakijev államfő bejelentette, hogy nem enged az ellenzék nyomásának, és elhalasztja az elnöki hatásköröket megnyirbáló új alkotmány előterjesztését.

Bakijevnek eredetileg - egyetértésben az ellenzékkel - csütörtökön kellett volna a törvényhozás elé terjesztenie az új alaptörvény tervezetét, az elnök azonban ehelyett a parlamentben bejelentette, hogy ezt elhalasztja november 6-ra. Arra hivatkozott, hogy lehetetlen "két nap alatt" kidolgozni az új alkotmány tervezetét.

Az ellenzék azt követeli Bakijevtől, hogy betartva választási ígéretét, hajtson végre alkotmányos reformot, kurtítsa meg az elnöki jogosítványokat, és terjessze ki a parlament és a kormány hatáskörét. Helyszíni beszámolók szerint Biskek központjában néhány ezer ember részvételével kezdődött meg csütörtökön az ellenzék által meghirdetett tüntetés. A belügyminisztérium korábbi tájékoztatásából lehet tudni, hogy 6 és fél ezer rendőr ügyel a biztonságra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!