Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Bagdadban

MTI
2006.11.02. 16:59

Motorbiciklire erősített pokolgép robbant csütörtökön az iraki főváros egyik síita negyedében egy zsúfolt piactéren, a detonáció következtében heten életüket vesztették - közölték belügyminisztériumi forrásból. A bagdadi Szadrváros negyed Murejdi piacán helyezték el a robbanószerkezetet, amelyet távirányítással hoztak működésbe.

A robbanásban 45-en megsebesültek. A rendőrség szerint az áldozatok száma növekedhet. A sűrűn lakott Szadrvárosban gyakran követnek el merényleteket szunnita szélsőségesek. Előzőleg Bagdad központjában három rendőrrel végeztek merénylők, a déli al-Dzsadída negyedben pedig egy halálos áldozatot követelt egy terrortámadás, a sebesültek száma huszonkettő.

A főváros északi részén merénylők egy autóból lelőtték a bagdadi egyetem államigazgatási és közgazdasági karának dékánját és az egyetemi oktató feleségét. Dzsászim asz-Szahabi három nappal azután lett gyilkosság áldozata, hogy ismeretlenek megölték az iraki egyetemi oktatók szervezetének első emberét, Iszám ar-Rávi mérsékelt szunnita papot. Az elmúlt 24 órában 35 ember holttestét találták meg Bagdadban. A tetemeken kínzások nyomai láthatók.

Közben vidéken, az iráni határ térségében harckocsiaknákkal megrakott hat szamarat talált az iraki biztonsági erők egy járőre. A tájékoztatás szerint két személy elmenekült a helyszínről.