Béla
13 °C
27 °C

Megfenyegette Törökországot a német kancellár

MTI
2006.11.06. 13:27

A liberális Süddeutsche Zeitung című lap hétfői számában megjelent, rendkívül kemény hangú nyilatkozatban Angela Merkel arra szólította fel Ankarát, hogy - mindenekelőtt Ciprussal kapcsolatosan - tegyen eleget az unió által szabott feltételeknek.

Merkel szerint ellenkező esetben Törökországnak súlyos következményekkel kell számolnia, és kilátásba helyezte a csatlakozást előkészítő tárgyalások megszakítását. Rendkívül nehéz helyzet állhat elő a tárgyalások jövőjét illetően, ha Ankara nem enged a ciprusi kérdésben - jelentette ki szó szerint a kancellár, utalva arra, hogy a török kormány lemondta a finn uniós elnökséggel a kérdésről tervezett találkozót.

Ennek egyik fő napirendi pontja az a jegyzőkönyv lett volna, amely előirányozza, hogy Törökország az év végéig nyissa meg kikötőit, illetve repülőtereit a ciprusi hajók és repülőgépek számára. Merkel ezzel összefüggésben "elmulasztott esélyről" beszélt, mint ahogy felrótta azt is, hogy a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan visszautasította azt a vatikáni javaslatot, hogy találkozzon a pápával.

A kancellár hangsúlyozta: Németország - amely januártól fél éven keresztül az unió soros elnöke lesz - szilárdan tartja magát az EU eddigi politikájához. Törökország hajthatatlansága esetén nagyon nehéz lesz folytatni az Ankarával megkezdett csatlakozási tárgyalásokat - jelentette ki Merkel.