Konrád
8 °C
26 °C

Újabb amerikai katona beismerése

MTI
2006.11.07. 06:43

Bűnösnek vallotta magát egy amerikai tengerészgyalogos hétfőn egy iraki polgári személy meggyilkolásában, amelyet áprilisban követtek el a Bagdadtól északra fekvő Hamdaníjában - közölte a kaliforniai Camp Pendleton támaszpont egyik katonai illetékese.

Tyler Jackson tizedes a harmadik katona, aki beismerő vallomást tett az ügyben. Április 26-án nyolc amerikai katona Hamdaníja településen egy lázadót üldözött, de nyomát vesztette, és ezután kirángatott egy fegyvertelen civilt a házából és agyonlőtte. A gyilkosság után a holttest mellé tettek egy géppisztolyt, hogy úgy tüntessék fel az esetet, mintha tűzpárbaj történt volna. Jackson beismerte, hogy nem tiltakozott az iraki meggyilkolása ellen. Ha bűnösnek találják, 15 évi börtönbüntetésre ítélhetik.

Jon Jodka közlegény és Melson Bacos haditengerész korábban már beismerő vallomást tett. Jodkára szintén 15 év börtön vár, míg Bacos vádalku keretében vállalta, hogy büntetésének 1 évre történő csökkentése fejében terhelő vallomást tesz társaira.