Klaudia
-3 °C
3 °C

Feloldották a kijárási tilalmat Bagdadban

MTI
2006.11.07. 08:02

Feloldották kedd reggel a bagdadi kijárási tilalmat, amelyet azért vezettek be két nappal korábban, mert a Szaddám Huszein volt diktátor elleni ítélet kihirdetése miatt erőszakcselekményektől tartottak a hatóságok. Ismét megnyitották a főváros nemzetközi repülőterét is.

A vasárnapra tervezett ítélethirdetés előtt, előző este vezették be a kijárási tilalmat, és nem csak Bagdadban, hanem a tőle északra fekvő Dijála és Szalaheddín tartományokban is. Szalaheddín legjelentősebb városából, Tikrítből származik a volt diktátor, Dijálában pedig nagyon sok erőszakcselekményt követnek el egymás ellen a síiták és a szunniták.

Szaddám Huszeint kötél általi halálra ítélte a bíróság azért a tömegmészárlásért, amelyet az általa vezetet hatalom a 80-as években hajtott végre megtorlásul egy olyan merényletkísérletért, amely az elnök és kísérete ellen irányult.

A gyalogosforgalom tilalmát már hétfőn feloldották. Kedden megindulhatott a járműforgalom is, ami azt jelenti ismét rendszeresek lesznek a forgalmi dugók. Szaddámnak kedden ismét bíróság elé kel állnia abban a büntetőperben, amelyet a kurd lakosság ellen 1987-88-ban végrehajtott katonai művelet, annak 180 ezer halálos áldozata miatt indítottak ellene.