Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Öt palesztint lőttek le izraeli katonák a Gázai övezetben

MTI
2006.11.07. 11:28

Öt palesztint, köztük egy aktivistát és egy nőt lőttek le izraeli katonák kedden a Gázai övezet északi részén - közölték palesztin orvosi források. A palesztinokat néhány órával azután lőtték le, hogy az izraeli haderők kivonultak Bét-Hanúnból egy hat napig tartó offenzíva után, amelynek közel hatvan halottja volt.

A két aktivista az Iszlám Dzsihád szélsőséges fegyveres szervezet tagja volt. Palesztin források szerint egy izraeli harckocsi lövedéke ölte meg őket, egy izraeli katonai szóvivő szerint viszont a katonák akkor nyitottak tüzet a két fegyveres férfira, amikor azok közelíteni próbáltak hozzájuk.

Két további halálos áldozatuk volt harckocsilövedékeknek, amelyeket Dzsabalíjában egy Hamász-képviselőnő házára lőttek ki. Az áldozatok a képviselőnő egyik testőre és egy nőrokona voltak. Dzsamíla Santi képviselőnő volt az, aki a múlt héten nőtüntetést szervezett egy bét-hanúni mecset körül, hogy az izraeli katonák által ostrom alá vett épületből elmenekülhessenek a szervezet harcosai. A katonák rálőttek a tüntető nőkre, akik közül hárman meghaltak, köztük Santi sógornője.