Márk
13 °C
28 °C

Újabb srebrenicai tömegsírt találtak?

MTI
2006.11.08. 14:36
Tizenegy évvel a srebrenicai vérengzés után Bosznia északkeleti részén újabb tömegsírra bukkantak, amely feltehetően további áldozatok földi maradványait rejti - közölte szerdán az Eltűntek Boszniai Bizottságának egyik szóvivője.

A tömegsírra a várostól ötven kilométerre északra fekvő Snagovo falu mellett akadtak rá, névtelen bejelentés alapján. A buldózerek számos összeroncsolódott emberi koponyát emeltek ki a kilencszer három méteres üregből, ami a szóvivő szerint arra enged következtetni, hogy a holttesteket először máshol földelték el, majd később gépekkel kihantolták és átszállították oda, ahol most megtalálták őket.

"Biztosak vagyunk benne, hogy itt sebrenicai áldozatok vannak" - mondta a szóvivő a sírról, amelyben feltételezések szerint több tucat ember földi maradványait hantolták el.

Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború utolsó évében történt srebrenicai mészárlást a második világháború utáni legsúlyosabb európai háborús bűncselekményként tartják számon. A boszniai háború alatt az ENSZ védelme alatt álló srebrenicai muzulmán enklávét 1995. július 11-én boszniai szerb csapatok lerohanták, majd július 19-ig mintegy nyolcezer, 15 és 78 év közötti muzulmán férfit és fiút végeztek ki a városban és környékén. Eddig több mint hatvan, az áldozatok maradványait tartalmazó tömegsírt találtak.