Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Blair közelébe jutott a brit rendőrség nyomozása

MTI
2006.11.08. 18:28
Tony Blair brit miniszterelnök közvetlen közelébe ért a kiváltságok tiltott osztogatásának gyanújával hónapok óta folyó rendőrségi vizsgálat, amelynek során a Scotland Yard a tavalyi választások előtti belső kabinet összes vezető tagjával "felvette a kapcsolatot", és jó eséllyel hamarosan Blair is sorra kerül.

Az 1997-ben, jórészt korrupcióellenes programmal hatalomra került Munkáspárt a brit sajtót nyár elején elöntő riportok szerint a tavalyi választási kampány előtt bejelentés nélkül 14 millió fontos (5,5 milliárd forintos) kölcsönt vett fel vagyonos adományozóktól. Jóllehet ez önmagában nem törvénybe ütköző, a kampányt hitellel támogatók közül azonban többet a kormány nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt.

Az ügyben kezdett rendőrségi vizsgálat alapja az a 81 évvel ezelőtt hozott törvény, amely tiltja, hogy a mindenkori kormány pénzért nemesi és egyéb rangokat, kiváltságokat osztogasson.

Nagy-Britanniában a politikai pártok nem részesülnek állami támogatásban; a pártfinanszírozás döntően adományokból történik, elvileg szigorú átláthatósági szabályok alapján. John Prescott miniszterelnök-helyettes a legmagasabb rangú, Gordon Brown pénzügyminiszter viszont messze a legbefolyásosabb kabinettag, akivel a Scotland Yard a vizsgálat kezdete óta "felvette a kapcsolatot".