Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Csak a csehek egyharmada szerint jobb most, mint 1989 előtt

MTI
2006.11.09. 14:57

Mindössze a csehek egyharmada véli úgy, hogy a mai demokráciában és piacgazdaságban jobb az élet, mint az 1989 előtti szocialista rendszerben - derült ki egy országos felmérésből, amelyet októberben a bársonyos forradalom közelgő 17. évfordulója alkalmával készítettek Csehországban.

A prágai CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a megkérdezettek 36 százaléka állítja azt, hogy a mai társadalmi viszonyok és a létfeltételek jobbak, mint a szocializmusban voltak. Harmincöt százalék szerint nincs különbség a két rendszer között, míg 15 százalék úgy látja, hogy a régi rendszer jobb volt a mainál, s akkor jobban éltek az emberek. A megkérdezettek mintegy 14 százaléka nem nyilatkozott, illetve azt mondta, hogy a kérdést nem tudja megítélni.

A szocialista rendszert elsősorban az idősebbek és a nyugdíjasok részesítették előnyben. Úgy vélték, hogy a múltban biztonságosabb és nyugodtabb volt az élet, s nem kellett félni a holnapoktól, nem volt létbizonytalanság. A szocialista rendszer mellett voksolt az alacsonyabb jövedelmű emberek jelentős része is.