Géza
-12 °C
-4 °C

Eltemették a bet-hanúni áldozatokat

MTI
2006.11.09. 15:46

Több tízezer ember kísérte utolsó útjára a gázai övezeti Bét-Hanúnban csütörtökön, az előző napi izraeli támadás 18 palesztin polgári halálos áldozatát. A gyászoló tömegben többen bosszúért kiáltottak. A bét-hanúni tüzérségi támadás volt az elmúlt évek legvéresebb izraeli katonai művelete a palesztin polgári lakosság ellen.

A gyászolók tömött sorokban kísérték Bét-Hanún utcáin a temetési menetet. A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah sárga zászlajába csavart holttesteket hordágyon vitte vállán a tömeg, amelynek soraiban álarcos fegyveresek a levegőbe lövöldöztek, Allahot éltették, és bosszúért kiáltottak. Az áldozatokat - köztük négy nőt és hét gyermeket - végül egy sebtében megnyitott új temetőben helyezték végső nyugalomra.

A szerda hajnali támadásban egy palesztin család tagjai haltak meg. Az izraeli hadsereg arra hivatkozott, hogy ágyúi izraeli területeket támadó palesztin rakétaállásokat kívántak támadni. Iszmáil Haníje palesztin kormányfő és Abbász a történtek miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgős összehívását kérte. Az Egyesült Államok mélységes sajnálkozását hangoztatta, és önmérsékletre intette a válságban szemben álló feleket. Az Európai Uniót mélyen megdöbbentette a támadás.

Az Arab Liga tagországainak külügyminiszterei vasárnap Kairóban rendkívüli ülésen vitatják meg a Gázai övezetben egy hét alatt már több tucat palesztin halálos áldozatot követelő izraeli hadműveleteket, jelentette be csütörtökön Huszein Abdel Halik, a szervezethez delegált palesztin küldött.