Emma
9 °C
26 °C

Elfogadta a török parlament az EU által követelt törvényt

MTI
2006.11.09. 21:38

Elfogadta a török parlament csütörtökön az Európai Unió (EU) által követelt törvényt a nem iszlám hitű vallási kisebbségek tulajdonjogainak bővítéséről, a jogszabály azonban elmarad az érintett közösségek és feltehetően az EU várakozásaitól is.

A török törvényhozás több hónapos vitát követően, egy nappal azután fogadta el a jogszabályt, hogy az Európai Unió többek között a törökországi vallási kisebbségek jogainak bővítésére hívta fel Ankarát.

A törvény lehetővé teszi az államosított (egyházi) javak visszaadását a keresztény és zsidó felekezetek alapítványainak birtokába, bár az nem világos, hogy ez a jog az időközben eladott államosított javakra is vonatkozik-e. Szintén engedélyezi a törvény a szentek neve alatt bejegyzett ingatlanok visszaigénylését; az ilyen alapon visszaszolgáltatandó javak körét egy külön bizottság határozza majd meg.

Az Európai Bizottság korábban bírálta a törvény tervezetét, mert nem irányzott elő kárpótlást az államosított, majd eladott nem muzulmán egyházi javakra. Brüsszel olyan átfogó jogi szabályozás kialakítására biztatta Ankarát, amely korlátlan működési szabadságot biztosítana a vallási kisebbségeknek a túlnyomó többségében muzulmán hitű, de világi berendezkedésű Törökországban.