Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Teherán módosítaná a BT-határozattervezetét

MTI
2006.11.10. 14:25

Teherán felülvizsgálja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) fűződő kapcsolatait, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadja az európai tagok határozattervezetét az orosz módosítások figyelembe vétele nélkül, közölte pénteken Moszkvában Ali Laridzsáni iráni nukleáris főtárgyaló. Laridzsáni az orosz nemzetbiztonsági tanácsadóval, Igor Ivanovval ült össze, miután Szergej Lavrov külügyminiszterrel tárgyalt.

Az Iránt urándúsítási programja leállításának megtagadása miatt gazdasági szankciókkal sújtó tervezetet Franciaország, Nagy-Britannia mint állandó BT-tagok, valamint Németország dolgozta ki, az Egyesült Államokkal egyeztetve. Oroszország azonban enyhíteni kíván ezen, olyan módosításokat szorgalmazva, amelyek törölnék a konkrét szankciókat (utazási korlátozás, bankszámlák zárolása).

Moszkva hónapok óta ajánlgatja egy közös orosz-iráni urándúsító vegyes vállalat létrehozását orosz területen, hogy összebékítse az iráni ambíciókat és a nyugati aggodalmakat. A nyugatiak attól tartanak, hogy Irán atomfegyver előállítása érdekében akar uránt dúsítani. Az orosz javaslat soha nem ütközött elutasításba, és még mindig az asztalon van, hangoztatta Laridzsáni. Mindenesetre Irán azt javasolja, hogy a közös vállalatot iráni területen hozzák létre, jelezte Golamreza Anszari moszkvai nagykövet. Laridzsáni megismételte, hogy Irán kész a hatoldalú tárgyalások keretében megoldást keresni.