Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Öt halálos áldozat a kasmíri merényletben

MTI
2006.11.10. 15:09

Gránáttámadás ért egy mecsetet pénteken Kasmír indiai részén, a feltehetően iszlám szélsőségesek által elkövetett merénylet legkevesebb öt ember életét oltotta ki, további mintegy ötvenen megsebesültek, közölte a helyi rendőrség. A két robbanás a Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részének nyári fővárosától, Szrinagartól délre elterülő Pulvama körzetben történt. Egyes szemtanúk beszámolói szerint a gránátok az épület előtt, mások szerint az épület belsejében robbantak. A detonáció pánikot keltett a pénteki imára összegyűlt hívők között.

Néhány órával később Szrinagar belvárosát érte gránáttámadás, megsebesítve három civilt és két rendőrt. Senki sem jelentkezett a merényletek elkövetőjeként. A péntekit megelőző legsúlyosabb merénylet júliusban történt, amikor nyolc halálos áldozatot követelt egy szrinagari mecset elleni hasonló támadás.

Egy héten belül Újdelhiben magas rangú indiai és pakisztáni illetékesek tárgyalásokat tartanak a két ország közötti békefolyamatról, amelyben a Kasmír területe feletti vita jelentős szerepet játszik. A Kasmírban az indiai fennhatóság ellen 1989-ben megindult lázadás, amelyhez iszlám szélsőségesek is csatlakoztak, eddig több tízezer emberéletet követelt. A merényletek viszonylag gyakoriak, de ritkán irányulnak a vallási élet helyei ellen.