Emma
9 °C
26 °C

Három amerikait börtönbüntetésre ítéltek Vietnámban

MTI
2006.11.10. 15:17

Terrorizmus vádjával 15 hónap szabadságvesztésre ítéltek hét embert, köztük három vietnami származású amerikai állampolgárt pénteken Vietnamban, mert a hatóságok szerint kalózrádiókon a délkelet-ázsiai ország kommunista kormányának megdöntésére akarták felhívni a lakosságot. A kiszabott szabadságvesztésbe beleszámít az a 14 hónap, amelyet az elítéltek tavaly szeptemberi elfogásuk óta őrizetben töltöttek, így a hét ember büntetése decemberben lejár. A bíróság egyúttal elrendelte, hogy a három amerikai állampolgárt büntetésük letöltését követően tíz napon belül toloncolják ki. A vietnami állampolgárságú elítélteket a börtönbüntetés után három évre házi őrizetbe helyezik.

A hét embert több mint egy éven át vádemelés nélkül tartották fogva. A vádemelés végül a múlt héten történt meg röpcédulák osztogatása és amiatt, hogy Vietnamba becsempészett rádióadókon keresztül a kommunista vezetésű hanoi kormányzat megdöntésére próbálták felhívni a lakosságot. A vádlottak a bíróság előtt megbánást tanúsítottak. A kiszabott börtönbüntetés meglehetősen enyhe ítéletnek tűnik annak fényében, hogy Vietnamban terrorizmusért legalább tizenkét évi szabadságvesztést, sőt halálos ítéletet is kiszabhatnak.

Az Egyesült Államok a három amerikai fogva tartása miatt már sürgette a vietnami kormányzatot a bírósági eljárás gyors és tisztességes lefolytatására. Mindkét ország rendezni kívánta ugyanis a diplomáciai szempontból kényes ügyet, mielőtt George Bush amerikai elnök november közepén Hanoiba utazik az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 14. fórumára. Ez lesz a legnagyobb szabású nemzetközi értekezlet, amelyet a délkelet-ázsiai fejlődő ország valaha is megrendezett.