Márk
13 °C
28 °C

Folytatódnak a tárgyalások a palesztin egységkormányról

MTI
2006.11.10. 15:29

Egyértelművé tette pénteken Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök, hogy nem állna a Nyugat által szorgalmazott palesztin egységkormány élére. A politikus egy gázai mecsetben, imádkozó hívek előtt mondta ezt. Reményét fejezte ki, hogy két-három héten belül megalakul az egységkormány, pontot téve a megszakításokkal több hónapja folyó kormányalakítási tárgyalások, illetve a polgárháborúval fenyegető erőszak végére.

Haníje szerint a nyugati hatalmak nem szeretnék, hogy ő is tagja legyen az egységkormánynak. "Egy feltételük van, hogy a zárlatot nem oldják fel, amíg nem történik miniszterelnök-csere. (...) Azt szeretném, ha vége lenne a zárlatnak és a szenvedésnek" - mondta Haníje, azt sugallva, hogy eleget tesz a nyugati követelésnek. Mahmúd Abbász palesztin elnök hónapok óta tárgyal pártja, a Fatah és a Hamász által létrehozandó egységkormányról. A tárgyalófelek szerint van előrehaladás, és afelé mennek a dolgok, hogy az egységkormány szakértőkből és néhány ismertebb palesztin politikusból álljon majd.

Haníje szerint a jövő héten folytatódnak a tárgyalások, amelyek a 19 palesztin civil halálát okozó bét-hanúni izraeli tüzérségi csapás miatt szakadtak meg. A Hamász azonban továbbra sem hajlandó elismerni Izraelt, illetve részt venni olyan kormányban, amely erre hajlandó lenne. Haníje egyértelművé tette, hogy ilyen téren "nem lesznek engedmények".