József, Bánk
-6 °C
0 °C

Nem uszított a két brit szélsőjobbos

MTI
2006.11.10. 17:12

Jogerősen felmentették pénteken a faji gyűlöletkeltés vádja alól a brit szélsőjobb legnagyobb pártjának két vezetőjét. Nick Griffin, a Brit Nemzeti Párt (BNP) elnöke és Mark Collett vezető kampányaktivista ellen a BBC televízió dokumentumfilmje alapján indult eljárás még tavaly.

A filmet a BBC egyik riportere készítette titokban, fél évre beférkőzve a BNP soraiba. A felvételeken egyebek mellett hallható volt, amint Griffin - akinek cambridge-i jogászdiplomája van - egy gyűlésen "ócska, gonosz vallásnak" minősíti az iszlámot, amelyet szavai szerint "elmebetegek terjesztenek országról országra már 1300 éve ... nemi erőszak útján gyarapítva a hívek számát".

A BBC titkos filmjében megszólalt a párt egyik önkormányzati képviselője is, mondván az az álma, hogy géppuskából zúdít "egymillió lövedéket" a helyi mecsetből a péntek esti ima után kijövő muszlim hívőkre. "Semmi más vágyam nincs, mint az, hogy pakikat lődözzek halomra" - mondta annak idején a tanácsnok.

A BBC-műsor után vizsgálat indult annak megállapítására, hogy az elhangzottak kimerítik-e a faji erőszakra uszítás tényállását, amiért hét év szabadságvesztés róható ki. A leedsi koronabíróság esküdtszéke pénteken jogerősen az összes vádpont alól felmentette Griffint és Collettet.