Géza
-12 °C
-4 °C

Nem változik a NATO-politika Runsfeld után se

MTI
2006.11.11. 00:13

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter távozása nem lesz hatással a NATO politikájára - közölte pénteken Tallinnban Jaap de Hoop Scheffer, az atlanti szövetség főtitkára. "Semmilyen változás sem lesz az Egyesült Államok és a NATO viszonyában" - mondta de Hoop Scheffer újságíróknak az észt fővárosban. Észt vezetőkkel folytatott megbeszélése után a NATO-főtitkár leszögezte, hogy a NATO bővítése stabilitást biztosít a lehetséges új tagok számára, és Oroszországnak nem kell tartania egy ilyen bővítéstől.

"A NATO minden korábbinál több biztonságot, stabilitást és demokráciát hozott Oroszország határaihoz" - tette hozzá de Hoop Scheffer. Oroszország igen rosszul fogadta, amikor a három balti állam - Észtország, Lettország és Litvánia - 2004-ben a szövetség tagja lett, és nem rejti véka alá a NATO, valamint Grúzia és Ukrajna közötti szorosabb párbeszéd miatti aggodalmát sem. A NATO-főtitkár a Lettországban november 28-89-én tartandó csúcstalálkozó előkészítésére utazott Vilniusba és Tallinnba. A rigai NATO-csúcs lesz az első, amelyet egy volt szovjetköztársaságban tartanak.

Jaap de Hoop Scheffer leszögezte: a rigai csúcstalálkozón nem lesz döntés az esetleges bővítésről, ugyanakkor bátorító jelzést adnak a balkáni államoknak, Ukrajnának és Grúziának.

Az atlanti szövetség főtitkára szerint a Moszkva és Tbiliszi közötti feszült viszonyt intenzív párbeszéddel lehet megoldani. Hozzátette: kívánatos, hogy mind Oroszország, mind Grúzia csökkentse a feszültséget. Jaap de Hoop Scheffer elismerte, hogy a NATO és Oroszország között vannak nézeteltérések, és hangsúlyozta, hogy meg kell teremteni a bizalmat ezek megoldásához.