Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A szomáliai iszlámisták béketárgyalást kezdtek a parlament elnökével

MTI
2006.11.11. 18:19

A múlt hónapban kudarcba fulladt béketárgyalások folytatásában állapodott meg a polgárháború szélére sodródott Szomália egy részét ellenőrző iszlamista mozgalom az átmeneti parlament elnökével, amit azonban az átmeneti kormány elutasított.

Az iszlamisták vezetői és a házelnök vezette parlamenti küldöttség péntek este Mogadishuban jutott egyezségre arról, hogy "folytatják a béketárgyalásokat a szudáni fővárosban, Kartúmban az Arab Liga és a szudáni kormány védnöksége alatt".

"Úgy döntöttünk, hogy beszüntetjük a mostani ellenségeskedéseket és tartózkodunk minden tevékenységtől, amely alkalmas a kormány és az iszlám törzsek közötti feszültségek súlyosbítására" - hangsúlyozta a megbeszélések befejeztével kiadott közös nyilatkozat.

Ali Ahmed Dzsama "Dzsangali" tájékoztatási miniszter viszont a hír hallatán leszögezte: a kormány a felek között lezajlott találkozót személyes ügynek tekinti, a megállapodást pedig nem létezőnek.

A házelnök múlt vasárnap érkezett Mogadishuba negyvenfős küldöttség élén, miután zátonyra futottak az iszlamisták és az átmeneti kormány között Kartúmban tartott béketárgyalások. Sarif Haszan Sejk Aden a legmagasabb rangú személyiség az átmeneti hatóságok részéről, aki a fővárosban járt azóta, hogy az júniusban az iszlamisták kezére jutott.

Az Afrika szarván elterülő ország a polgárháború kitörése, 1991 után káoszba süllyedt. A 2004-ben beiktatott átmeneti kormány képtelennek mutatkozik a rend helyreállítására, miközben az iszlamisták egyre inkább kiterjesztik befolyásukat.