Ervin
14 °C
22 °C

Sólyom László: Horvátország felkészült az európai integrációra

MTI
2006.11.11. 20:41
Horvátország felkészült az európai uniós csatlakozásra, Magyarország pedig eltökélt, hogy a szövetségen belül is segítse a szomszédos állam integrációs folyamatát - jelentette ki Sólyom László szombaton Pécsett.

Horvátország felkészültségét személy szerint is mindenhol hangsúlyozom, kiemelem. A horvát államfő és én is remélem, hogy a csatlakozás minél előbb bekövetkezik - tette hozzá a köztársasági elnök kollégájával, Stjepan Mesic horvát államfővel folytatott megbeszélését követően.

Sólyom László szólt arról, hogy a baranyai megyeszékhelyen rendezett horvát napok alkalmából tartott találkozón szóba került a magyarországi horvát kisebbség helyzete. Ennek kapcsán Stjepan Mesic megjegyezte, rendkívül jó tapasztalatokra tett szert a pécsi Miroslav Krleza Horvát-Magyar Oktatási Központban, ahol a horvát kisebbség képviselői azt mondták neki: "nagyon jól vannak".

Stjepan Mesic magyarországi horvátok parlamenti képviseletére vonatkozó kérdéseire Sólyom László azt mondta, ez jogos igény. A kisebbségek parlamenti képviseletére viszont akkor kerülhet sor, ha megvalósul a magyarországi parlamenti reform, a létszámcsökkentés, és az ettől elválaszthatatlanul a választójog átalakítása.

A magyar alkotmány azonban nem követeli meg a parlamenti képviseletet, csak az önkormányzatokat - mutatott rá Sólyom László.

A köztársasági elnök tájékoztatása szerint a megbeszélésen szóba került a Balkán, főleg Szerbia, Bosznia Hercegovina, s ennek kapcsán Horvátország és Magyarország helyzete is.

Az a szerepünk, hogy segítsük ezen országokat, fenntartva az uniós perspektívát, az ottani demokratikus folyamatokat és a gazdasági fejlődést - mondta Sólyom László.

A megbeszélést követően a magyar és a horvát államfő megnyitotta a hetedik, az önálló horvát szövetség születése alkalmából, ezúttal Pécsett rendezett országos horvát napokat.