Géza
-12 °C
-4 °C

Izraelt védte Amerika a BT-ben

MTI
2006.11.12. 10:32

Megvétózta az Egyesült Államok szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt az arab határozattervezetet, amely elítélte volna Izrael gázai övezeti hadműveleteit és az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat. A tervezetet Katar terjesztette a BT elé az izraeli tüzérség szerda hajnali támadása miatt, amely mintegy húsz palesztint ölt meg Bét-Hanúnban, jobbára nőket és gyerekeket. Izrael bocsánatot kért az Ehud Olmert kormányfő által "technikai hibának" nevezett incidensért.

A javaslatot tízen szavazták meg, négy ország - Dánia, Japán, Nagy-Britannia és Szlovákia - tartózkodott. Ha az Egyesült Államok nem él vétójogával, a BT felszólította volna a Palesztin Hatóságot, tegyen haladéktalan és határozott lépést annak érdekében, hogy véget vessenek az erőszaknak, beleértve az izraeli célpontok elleni palesztin rakétatámadásokat. A szöveg azt is sürgette, hogy a nemzetközi közösség tegyen lépéseket a helyzet stabilizálása, a közel-keleti békefolyamat folytatása és a civilek védelmét biztosító nemzetközi intézkedések kidolgozása érdekében. Izraelnek haladéktalan véget kellett volna vetnie a palesztin területeken folyó hadműveleteknek, és ki kellett volna vonnia csapatait a Gázai övezetből.

John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet szerint ez a tervezet "elfogult Izraellel szemben, nem nyújt kiegyensúlyozott értékelést a történtekről, és nem viszi előre az izraeli-palesztin béke ügyét," ezért nem szavazza meg. Ez volt az idén az Egyesült Államok második vétója, amellyel megakadályozta Izraelt elítélő határozat meghozatalát az ENSZ BT-ben.