Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Dél-Korea nem ellenőriz gyanús észak-koreai hajókat

MTI
2006.11.13. 06:43

A katonai feszültség kiéleződésétől tartva Dél-Korea úgy döntött, hogy nem csatlakozik a fegyverszállítmányok szállításával gyanúsított észak-koreai hajók feltartóztatásának amerikai tervéhez. Az Észak-Korea által október 9-én végrehajtott kísérleti atomrobbantás után Szöul megvizsgálta, hogy kiterjessze-e részvételét a vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó, George Bush amerikai elnök által 2003-ban elindított kezdeményezésben (PSI).

A terv a gyaníthatóan tömegpusztító fegyverekhez szükséges anyagokat és felszereléseket szállító hajók felkutatására és elfogására is kiterjed. Dél-Korea megfigyelői minőségben részt vett néhány olyan hadgyakorlaton, amelyet a PSI keretében tartottak.

A Jungang Ilbo dél-koreai napilapnak egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő elmondta, hogy a kormány támogatását fogja kifejezni az amerikai terv céljait és elveit illetően, de a Koreai-félsziget különleges helyzetére való tekintettel nem csatlakozik hozzá. Az erre vonatkozó döntést a kormányzat képviselői és a kormányzó liberális Uri Párt vezetői a hét végén tartott találkozójukon hozták meg, és hétfőn jelentik be hivatalosan.