Béla
13 °C
27 °C

Beperelik Rumsfeldet a kínzások miatt

MTI
2006.11.13. 19:36

Amerikai és német jogászok keresetet nyújtanak be kedden a karlsruhei szövetségi ügyészségen Donald Rumsfeld volt amerikai védelmi miniszter ellen az iraki Abu Graib börtönben, illetve a kubai Guantánamóban létrehozott börtöntáborban elkövetett kínzásokban való felelőssége miatt.

A kereset Rumsfeld mellett érinti George Tenet volt CIA-főnököt, valamint azt a három amerikai tábornokot és egy ezredest, akik e két intézmény vezetői voltak. Ugyancsak panaszt nyújtanak be a Bush-kormányzat öt jogásza, köztük Alberto Gonzales jelenlegi igazságügy-miniszter, a Fehér Ház korábbi tanácsadója ellen, akik jogi alapot szolgáltattak az embertelen kihallgatási módszerekhez.

A keresetet az amerikai Központ az Alkotmányos Jogokért (CCR) nevű szervezet terjeszti be 11 volt iraki és egy guantánamói fogoly nevében. A CCR 2004-ben hasonló beadványt intézett a karlsruhei ügyészséghez az egyetemes igazságszolgáltatás nevében, s akkori beadványa alapján eljárások indultak Spanyolországban Augusto Pinochet volt chilei diktátor ellen.

Rumsfeld múlt heti lemondása megfosztotta őt a korábbi mentelmi jogától. Jelenleg eljárás folyik ellene és több tábornok ellen az Egyesült Államokban. Az amerikai kormány követelte az eljárás megszüntetését, és decemberre tűzték ki az ezzel kapcsolatos meghallgatást a washingtoni szövetségi bíróság előtt.